Suszone Żaby
Forum dla tych którzy chcą, rzucają albo rzucili palenie
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum Suszone Żaby Strona Główna
->
Kulinaria :)
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Jakaś kategoria
----------------
ORGANIZACJA FORUM
Jak sobie radzimy z rzucaniem palenia
Wszystko o paleniu
Kulinaria :)
Wiersze i inne miłe rzeczy którymi chcesz się podzielić
Humor
Linki, ulubione stronki
Jak leci???
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Rustka
Wysłany: Śro 10:12, 27 Wrz 2006
Temat postu: Quiche - kisz z tunczykiem
Foremke okragla(diametr okolo 24 cm) o niewyskokich brzegach wylozyc cienka warstwa kruchego ciasta( wlacznie z jej brzegami) ( ciasto uzyjcie wedlug uznania, ja kupuje gotowe,a Livia juz sprawdzila takowego w Pl; nie ma, czyli paluszki musza pojsc w ruch)
Podpiec lekko w piekarniku, przykrywajac papierem do pieczenia aby sie nie przypieko, jak rowniez trzeba wysypac na dno np. fasole aby ciasto nie uroslo.
Nastepnie ubic 4-5 jajek, dodac okolo pol litra gestej smietany, przyprawic do smaku: pieprzem bialym, sola, serem parmezan lub jemu podobnym- ale bez tego dodatku tez bedzie pyszne. Ja dorzucam kilka kropel magi, to daje taki ukryty smaczek czegos tam:-)))
Na podpieczony lekko spod ciasta ulozyc kawalki tunczyka (ja oczywiscie ide na latwizne i uzywam tego z puszki w sosie naturalnym)
nastepnie posypuje troszke utartym serem i zalewam powyzsza mikstura (jajka ze smietana)
Zapiekam w piekarniku, w temp okolo 180°C na piekny zlocisty kolor:-)
Czyli rezumujac krotko:
potrzebne jest:
kruchy spod,
4-5 jajek,
pol litra smietany,
troszke sera tartego (fakultatywnie)
przyprawy (ulubione)
tunczyk
w innej wersji moze byc boczek, szynka, ugotowane:brokuly, kalafior, itd i itp
Sposobow na robie quiche jest wiele, to jest jeden z nich, mi poprostu on zawsze wychodzi nienagannie:-))) dlatego go lubie
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin