Forum Suszone Żaby Strona Główna Suszone Żaby
Forum dla tych którzy chcą, rzucają albo rzucili palenie
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Quiche - kisz z tunczykiem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Suszone Żaby Strona Główna -> Kulinaria :)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rustka
WYSUSZONA NA WIÓR STARSZA ŻABA



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 10:12, 27 Wrz 2006    Temat postu: Quiche - kisz z tunczykiem

Foremke okragla(diametr okolo 24 cm) o niewyskokich brzegach wylozyc cienka warstwa kruchego ciasta( wlacznie z jej brzegami) ( ciasto uzyjcie wedlug uznania, ja kupuje gotowe,a Livia juz sprawdzila takowego w Pl; nie ma, czyli paluszki musza pojsc w ruch)
Podpiec lekko w piekarniku, przykrywajac papierem do pieczenia aby sie nie przypieko, jak rowniez trzeba wysypac na dno np. fasole aby ciasto nie uroslo.
Nastepnie ubic 4-5 jajek, dodac okolo pol litra gestej smietany, przyprawic do smaku: pieprzem bialym, sola, serem parmezan lub jemu podobnym- ale bez tego dodatku tez bedzie pyszne. Ja dorzucam kilka kropel magi, to daje taki ukryty smaczek czegos tam:-)))
Na podpieczony lekko spod ciasta ulozyc kawalki tunczyka (ja oczywiscie ide na latwizne i uzywam tego z puszki w sosie naturalnym)
nastepnie posypuje troszke utartym serem i zalewam powyzsza mikstura (jajka ze smietana)
Zapiekam w piekarniku, w temp okolo 180°C na piekny zlocisty kolor:-)
Czyli rezumujac krotko:
potrzebne jest:
kruchy spod,
4-5 jajek,
pol litra smietany,
troszke sera tartego (fakultatywnie)
przyprawy (ulubione)
tunczyk
w innej wersji moze byc boczek, szynka, ugotowane:brokuly, kalafior, itd i itp Smile

Sposobow na robie quiche jest wiele, to jest jeden z nich, mi poprostu on zawsze wychodzi nienagannie:-))) dlatego go lubie Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Suszone Żaby Strona Główna -> Kulinaria :) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin