Rustka
WYSUSZONA NA WIÓR STARSZA ŻABA
Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 10:12, 27 Wrz 2006 Temat postu: Quiche - kisz z tunczykiem |
|
|
Foremke okragla(diametr okolo 24 cm) o niewyskokich brzegach wylozyc cienka warstwa kruchego ciasta( wlacznie z jej brzegami) ( ciasto uzyjcie wedlug uznania, ja kupuje gotowe,a Livia juz sprawdzila takowego w Pl; nie ma, czyli paluszki musza pojsc w ruch)
Podpiec lekko w piekarniku, przykrywajac papierem do pieczenia aby sie nie przypieko, jak rowniez trzeba wysypac na dno np. fasole aby ciasto nie uroslo.
Nastepnie ubic 4-5 jajek, dodac okolo pol litra gestej smietany, przyprawic do smaku: pieprzem bialym, sola, serem parmezan lub jemu podobnym- ale bez tego dodatku tez bedzie pyszne. Ja dorzucam kilka kropel magi, to daje taki ukryty smaczek czegos tam:-)))
Na podpieczony lekko spod ciasta ulozyc kawalki tunczyka (ja oczywiscie ide na latwizne i uzywam tego z puszki w sosie naturalnym)
nastepnie posypuje troszke utartym serem i zalewam powyzsza mikstura (jajka ze smietana)
Zapiekam w piekarniku, w temp okolo 180°C na piekny zlocisty kolor:-)
Czyli rezumujac krotko:
potrzebne jest:
kruchy spod,
4-5 jajek,
pol litra smietany,
troszke sera tartego (fakultatywnie)
przyprawy (ulubione)
tunczyk
w innej wersji moze byc boczek, szynka, ugotowane:brokuly, kalafior, itd i itp
Sposobow na robie quiche jest wiele, to jest jeden z nich, mi poprostu on zawsze wychodzi nienagannie:-))) dlatego go lubie
Post został pochwalony 0 razy
|
|