Rustka
WYSUSZONA NA WIÓR STARSZA ŻABA
Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 22:16, 06 Lut 2007 Temat postu: Linzertort |
|
|
Linzertort
250 g maki
250 g cukru (mozna dac mniej )
250 g zmielonych migdalow
125 g masla lub margaryny
1 jajko cale
Dzem wg uznania ( ja uzylam jagodowy- pycha!!! )
1) Wymieszac maslo z cukrem i jajkiem, dodac make i migdaly.Wlozyc na 30 min do lodowki ( to jest niekonieczne- ale ja wlozylam )
2) Wlaczyc piekarnik na 180 °C – tu tez lepiej uwazac, bo roznie z tymi piekarnikami wyglada ta temperatura.
3) trzy-czwarte ciasta rozlozyc na foremce ( moze byc okragla od tortownicy) , boki rowniez na wysokosc okolo 1 cm. Posmarowac dzemem, nastepnie z reszty ciasta utworzyc waleczki i ulozyc je na owym dzemie, tworzac kratke. Mozna zrobic inaczej – na ciescie bezposrednio utworzyc kratke z reszty ciasta i wypelnic wglebienia dzemem. Cos mi sie zdaje, ze w orginale tak wlasnie jest.
4) Piec 30 min. Podawac cieple lub zimne
I to by bylo na tyle Rezultat : Miodzio! jak mawia Livia
Post został pochwalony 0 razy
|
|